Göz Hastalıkları

Gözün Anatomisi / Yapısı

Gözün işleyişi bir fotoğraf makinesine benzer.
Fotoğraf makinesi iki kısımdan oluşur;
1- Görüntüyü netleştirerek film üzerine düşmesini sağlayan mercek sistemi (objektif
2- Üzerine düşen görüntüyü saklayan film

Gözümüzde bu şekilde iki kısımdan oluşur. Mercek Sistemi ve Retina yani objektif Sistemi gözde iki ayrı mercekten oluşur.

Kornea : Gözümüzün önünde bulunana en kuvvetli mercektir. Yapısı olarak saat camına benzer. Yaklaşık 11 mm çapındadır ve ortalama +44 numaralık bir gözlük camına eşdeğerdir.
Gözün iç merceği: Göz bebeğinin arkasında yer alır. Çok ince iki zar arasında bulunur ve yumuşak bir yapıdadır. Bu merceğin en önemli özelliği, numarasını uzaklığa bağlı olarak +20 ile +30 dioptri arasında otomatik olarak değiştirebilmesidir. Mekanizması sayesinde gözümüz her mesafeyi net olarak görebilir.
Fotoğraf makinesindeki filmin gözdeki karşılığı da görme sinirleri, yani retinadır. Kornea ve lens tarafından kırılmaya uğrayan görüntüsü tam olarak görme noktası üzerine ters olarak düşer. Buradaki özel hücreler tarafından elektrik sinyallerine çevrilen görüntü optik sinir vasıtası ile beyinin arka bölgesine ulaştırılır. Beyin iki gözden gelen iki ayrı görüntüyü tekrar ters çevirip üst üste çakıştırarak derinlik hissini de içeren üç boyutlu bir görüntü oluşturur.