Hipermetrop Göz

Göz doktorunuza “yakını göremiyorum” dediğinizde, gerekli olan ölçümler ve muayene sonucu size hipermetrop teşhisi konulması muhtemeldir.

Öyle ki otoyolda gördüğünüz işaretleri ve tabelaları net okurken elinizdeki kitabı veya telefonunuzdaki bir yazıyı okumakta güçlük çekiyorsunuz demektir.

Öncelikle Hipermetrop ve Presbiyopi arasındaki farklı gelin açıklığa kavuşturalım.
Yaşanan sorunların çoğu birbiriyle aynıdır (örn. yakındaki nesneleri okurken bulanık görüntü, uzaktaki nesneler için net görüntü).
Presbiyopi ile yakını görememe arasındaki ana fark, yaşınızdır. Eğer 40 yaşın üzerindeyseniz ve -özellikle de bir restoran gibi düşük ışıklı yerlerde- küçük metinlere odaklanamadığınızı henüz yeni fark ediyorsanız, muhtemelen hipermetrop değil presbiyopiniz vardır.

hipermetrop göz, hipermetropi, hipermetrop göz tedavisi, hipermetrop için tedavi yolları nelerdir

Hipermetropi belirtileri şunlar olabilir:

  1. Yakın objeleri net görme güçlüğü,
  2. Okuma sırasında göz yorgunluğu veya baş ağrısı,
  3. Görme bozukluğu gündüz veya aydınlık ortamlarda daha belirgin olabilir,
  4. Çift görme,
  5. Görmede bulanıklık veya bozukluklar.

Not: Bu belirtiler başka bir görme bozukluğu veya hastalığın belirtisi olabilir, bu nedenle doğru teşhis ve tedavi için bir göz doktorunuza muayene yapmanız önerilir.

Neden Yakını Göremiyorum?
Yakını görememenin çeşitli nedenleri olabilir, ancak bu nedenlerin çoğunluğu genetiktir.

Eğer yakını göremiyorsanız göz bebeklerinizden giren ışık, retinanıza doğru odaklanmıyordur. Bunun sebebi, gözünüzün normalde kısa olması ve bu nedenle görüntülerin retinanızın arkasına düşmesidir. Bu da elinizdeki kitap satırları bulanık görünürken uzaktaki nesnelerin iyi görünmesine sebep olabilir.

Yakını Görmek için Tedavi Yollar Neler?
Hipermetrop Göz için yani yakını görmenin çeşitli tedavi yolları var. Sizlere 3 ayrı başlıkta belirtmek isterim.

  • Kontak Lenler

Yakını bulanık gören gözler için göz içi kontakt lensler tercih edilen tedavi yöntemlerinden sadece birisidir. Lens kullanırken dikkat etmeniz gereken durumlar vardır. Belirli bir kullanım süresi vardır. Bu konuda detaylı bilgi için göz doktorunuza başvurabilirsiniz.

  • Reçeteli Gözlük

Doktorunuzun muayene ve tetkik sonucu belirlediği cam numaraları ile gözlük kullanabilirsiniz. Lens veya gözlük kullanacaksanız yaşam şeklinize ve yaptığınız işe göre seçim yapmalısınız.

  • Lazer Cerrahisi

Göz doktoru, korneanızı kısmen yeniden şekillendirmek amacıyla LASIK operasyonunu size bir seçenek olarak sunacaktır. Bu seçenek kontakt lens ve gözlük kullanmak istemeyen hastaların tercih ettiği tedavi yöntemlerinden birisidir.